Голяма част от тях остават незабелязани, тъй като отразяват по-малко слънчева светлина 32 хил. астероида, някои от

...
Голяма част от тях остават незабелязани, тъй като отразяват по-малко слънчева светлина 32 хил. астероида, някои от
Коментари Харесай

Десетки хиляди астероиди в опасна близост до Земята

Голяма част от тях остават незабелязани, тъй като отразяват по-малко слънчева светлина
32 хиляди метеорита, някои от които планетарни убийци, са в рискова непосредственост до Земята, оповестяват западни проучвания. Сред галактическите тела има и такива по-малка категория - “убийци на градове ”, които са с величина към 120 метра и при конфликт могат да затрият мегаполиси или дребни страни. Те са по-опасни, защото част от тях остават скрити в светлината на Слънцето - сляпата точка на планетата ни. От плануваните към 25 хиляди такива до момента са разпознати единствено 10,5 хиляди Понеже тези дребни галактически тела отразяват по-малко слънчева светлина, са ненапълно незабележими. Астероиди с сходен размер нормално удрят Земята на към 20 хиляди години, което прави шанса за конфликт в днешно време извънредно дребен.

Въпреки това НАСА и Лабораторията по приложна физика към Университета “Джон Хопкинс ” сътвориха галактически уред от първо потомство, чиято цел е да удря метеорити и да ги отклонява от траекторията им - кинетичен импактор, прочут още като DART. Проектът за планетарна отбрана се управлява от Службата за съгласуваност на планетарната защита на НАСА, която беше учредена през 2016 година

Първият тест на задачата DART навършва една година през днешния ден - на 26 септември 2022 година НАСА разруши галактическия си уред в метеорита Диморфос със скорост от 22,5 хиляди км/ч, с цел да го изтласка от орбитата му към метеорита майка Дидимос. Въпреки че задачата беше сполучлива, през август тази година учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис откриха, че при удара на Диморфос 37 камъка с ширина почти 7 метра са се откъснали от повърхността му, образувайки “космическа стихия ” от парчета.

Последиците са снимани от телескопа “Хъбъл ”, като откритието е направено от проучване на изображенията. Диморфос, за благополучие, се намира на към 9,6 млн. км от Земята и отломките няма да я обиден. Успехът на DART демонстрира, че при задоволително време за деяние в бъдеще евентуално рискови за планетата ни метеорити могат за бъдат изблъскани благодарение на новата техника.

“Вече имаме по-добра визия за това какво се случва при конфликт с метеорит ”, декларира проф. Дейвид Джуит - астроном от Калифорнийския университет и водещ създател на проучването, което проучва фотосите на “Хъбъл ” от Диморфос.

Отломките от “атакувания ” метеорит обаче повдигат въпроси за това какъв брой безвредно би било отклонението на подобен, в случай че е по-близо до Земята. Ако небесно тяло даже с по-малки размери от 7-метровите камъни на Диморфос се сблъска със Земята, силата на удара ще е равна на тази от атомната бомба, пусната над Хирошима в края на Втората международна война.

Планетата ни очевидно има шанс, тъй като такива метеорити изгарят изцяло в атмосферата преди да ни ударят. “Със сигурност сме преживявали доста от тях и даже не сме ги забелязвали ”, показва астрономът Анди Ривкин - един от ръководителите на DART.

“В действителна изключителна обстановка може да се наложи да го ударим доста по-силно ”, споделя Меган Сиал - откривател по планетарна отбрана и част от екипа на DART. Това, което учените би трябвало да избегнат, е инцидентното преобразяване на парчета в рискови за Земята. Подобен сюжет е вероятен, в случай че метеорит е ударен прекомерно нападателно. “Това е все едно да изстреляте патрон в грозд или нещо сходно ”, изяснява проф. Джуит.

Затова сполучливото и безвредно отклонение не зависи от това какъв брой мощен е ударът, а от проучването на състава на метеорита. “Всеки метеорит, към който се насочваме, ще бъде малко по-различен ”, прибавя астрономът Кристина Томас - началник на работната група за наблюдения на DART.

 Капсула на НАСА донесе проба от рисковия Бену

Седем години след изстрелването си в Космоса апаратът на НАСА OSIRIS-REx прелетя над Земята, с цел да пусне капсула, съдържаща към 250 грама скали и почва от метеорита Бену.

Мисията на OSIRIS-REx стартира през 2016 година, когато апаратът се запътва към Бену, а през 2018 година той навлиза в орбитата му. През 2020 година машината съумява да вземе проба, потегля назад към планетата ни, като общо е пропътувала 6,1 милиарда км.

Бену, който принадлежи към категорията “убийци на градове ”, е значим, защото учените считат, че има възможност той да удари Земята на 24 септември 2182 година, само че вероятността това да се случи е 1 на 2700.

НАСА има интерес към небесното тяло, като 7-годишната задача има за цел да помогне при прогноза за бъдещето му. Ромбовидният метеорит се доближава до Земята на всеки шест години, само че нормалната му отдалеченост е към 4,8 млн. км от планетата ни.

Ако Бену се сблъска със Земята, ударът ще освободи сила 24 пъти по-голяма от тази на гърмеж на “Цар Бомба ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР